- معماري بين النهرين 18 ص
دسته: معماري
بازديد: 37 بار
فرمت فايل: doc
حجم فايل: 4234 كيلوبايت
تعداد صفحات فايل: 18معماري بين النهرين 18 ص
قيمت فايل فقط 3,400 تومان
تحقيق معماري بين النهرين 18 ص
كهن ترين زيگورات بين النهرين
زيگورات اور
كهن ترين زيگوراتي كه ناكنون در بين النهرين (عراق كنوني) توسط باستان شناسان خاكبرداري و شناسايي شده است زيگوراتيست كه اورنمو موسس سلسله سوم اور در سال 2100 قبل از ميلاد يعني 4100 سال پيش در شهر باستاني اور محل تولد حضرت ابراهيم نبي بنا كرده بود او اين زيگورات را در كنار معبدي كه براي نيايش خدايان ساخته بود بر پا داشته است. اين زيگورات در اصل داراي سه طبقه بوده است كه در حال حاضر تنها طبقه اول آن باقي مانده است. راه دست رسي به بالاترين طبقه بوسيله سه رشته پلكان رشته پلكان مياني و دو رشته پلكان جانبي صورت ميگرفت. زيگورات با خشت بنا شده بود و پوسته خارجي آن را از آجر ساخته بودند.
زيگورات اور : اين بنا از خشت خام ساخته شده است . فونداسيوني به عمق 15 متر دارد . 3 رديف پلكان 100 تايي كه به پرستشگاه مي رسد . نماي بنا از آجر است و براي استحكام بنا در برابر سيلابها از ملات قيري استفاده كرده اند .
(زيگورات به زبان سومري ها به معناي كوه است و به زبال بابلي ها به معناي بنايي پله پله است كه طول و عرض طبقه بالاتر از طبقه پايين تر كمتر است .
زيگورات اور ، نمونه مناسبي از اين مورد است كه به دوره سومري نوين – از سده 22 تا سده 21 پيش از ميلاد – مربوط مي شود ؛ در اين دوره ، معماران مي كوشيدند بلندترين و كوه پيكرترين بناي ممكن را روي زمين . نخست كوهي از خشت خام را مي بينيم كه در اثر عواملي چون زمان ، آب و هوا ، و تاخت و تاز دشمنان تقريبا" به صورتي بي شكل درآمده است ؛
بر روي شالوده اي از اين به ارتفاع 15 متر ، دو طبقه سوار برهم قرار دارند كه به ترتيب كوچكتر مي شوند ؛ و از آن دو احتمالا" طبقه بالا در حكم پي زيارتگاه بوده است . سه پلكان خرپشته اي ، هريك با يكصد پله ، در يك نقطه ، به دروازه برج دار زيگورات مي رسند و از آنجا احتمالا" پلكان ديگري به زيارتگاه يعني مركز نمايشهاي آييني منتهي مي شود . ساختمان اين زيگورات ، كوه محكمي از خشت خام با نماسازي ضخيمي از آجر پخته با ملات قيري است . آجر پخته را به اين علت با ملات قير در نماسازي به كار مي بردند كه بر قدرت و استحكام ساختمان در برابر سيلها و اثر ديگر عوامل طبيعي بيفزايند . طبقات زيگورات ، احتمالا" در اصل به رنگهاي متفاوت با معني نماديني ساخته مي شده اند و احتمالا" در محوطه پشته آنها درختكاري و گياهكاري نيز مي شده است . ارتفاع زياد اين بنا و دشواري صعود و دستيابي به نوك زيارتگاه ، احتمالا" مانند مذاهب ديگر ، نمادي از گونه اي تدارك دشوار روح براي روشنايي گرفتن از خدا به شمار مي رفته است . بدون ترديد رفعت زيگوراتهاي بزرگ ، كه ظاهرا" به قلب اسمان مي رسيدند تأثير ژرفي بر عبريان كهن داشته است . زيرا زيگوراتي در بابل به نام برج بابل ساختند و به يادگار گذاشتند كه نشانه اي از غرور بلند پروازانه نوع بشر .
-زيگورات اور, حدود 2100 ق.م
تصوير37 - -طرح بازسازي شده زيگورات اور, حدود 2100 ق.م (از روي يك طرح خطي در موزه بريتانيا , لندن)
در خرساباد، مساحت:400 هزارمتر مربع، بيش از 200 حياط و اتاق، شهر روي تپه بود با ارتفاع 15 متر، مجموعه تقارن ندارد و متشكل از اتاقها و تالارهاي چهارگوش ميباشد گرداگرد حياط، پوشش اتاقها با تاغهاي گهوارهاي خشتي بود، دروازه با ديوهاي غول آساي نگهبان كه 4 متر ارتفاع داشت ايجاد شده بود. زيگورات نيز در اين مجموعه قرار داشت كه احتمالاً 7 طبقه داشت كه 4تاي آن باقيمانده، ارتفاع هر طبقه 5.5 متر است، هر طبقه داراي رنگي متفاوت بود، ديوار كاخ داراي كنگره بوده و دو طرف دروازه تاغدارش 2 برج چهارگوش قرار گرفته، دورتادور تاغ و برجها با نوارهايي از كاشيهاي لعابدار با رنگهاي درخشان پوشانده شده، در دروازه دو گاو بالدار با سر آدم پاسداري مي كردند.
مشابه چنين دروازهاي در تخت جمشيد مي باشد ولي با اين تفاوت كه گاوهاي تخت جمشيد از كنار داراي 3 پا يوده ولي گاوهاي آشور از بغل داراي 4 پا مي باشند.
اين كاخ مساحتي نزديك به 400 هزار متر مربع و بيش از 200 حياط و اتاق داشت . شهري كه اين ارگ – كاخ مشرف بر آن ساخته شده بود روي تپه اي به بلندي تقريبا 15 متر قرار داشت و نزديك به يك و نيم كيلو متر مربع مساحتش بود .
شايد كاخ را به اين دليل در سطحي بالاتر ساخته اند كه از سطح سيلابها بالاتر باشد ، ولي همين بلندي باعث مي شد كه مقر پادشاه در نقطه اي بين خانه هاي زير دستانش و خدايان واقع شود . با آنكه سازندگان كاخ در صدد ايجاد تقارن بوده اند ولي خود كاخ نقشه اي آشفته و پرت دارد و مجموعه اي از اتاقها و تالارهاي چهار گوش را در بر مي گيرد كه خوشه وار به گرد حياطهاي چهار گوش ساخته شده اند (. شكل اتاقهاي دراز و باريك و جسامت ديوارهاي جانبي حكايت از آن دارد كه اتاقها با طاقهاي گهواره اي خشتي پوشانده شده بودند )، و اين مفيد ترين و علمي ترين روش سقف زني در منطقه اي بود كه نه الوار كافي داشت نه سنگهاي مناسب كارهاي ساختماني . در پشت حياط اصلي ، كه هر ضلعش به 900 متر مي رسد ، اقامتگاه پادشاه قرار داشت ؛ وي در همين جا ماموران بيگانه را رسما در اتاق دراز ، بلند و پر تلالو تاجگذاري خويش به حضور مي پذيرفت . ميهمانان خارجي ، از يك حياط بزرگ ديگر وارد مي شدند ، از دروازه مركزي بين ديوهاي غول آسا ي نگهبان كه نزديك به چهار متر ارتفاع داشتند مي گذشتند و به حضور پادشاه تاجدار بار مي يافتند . ميهمانان كه در حياط به انتظار بار يافتن مي ايستاند ، وقت كافي براي انديشيدن درباره ناچيزي خودشان در مقايسه با قدرت و سطوت پادشاه پيدا مي كردند ، زيرا روي ديوارها با پيكره هاي غول آسايي از پادشاه و درباريانش مزين شده بود .
سارگون !! شهر و كاخش را مظهر وبيان عظمت خويش مي دانست و گمان مي كرد كه پايه هاي اين عظمت بر اطاعت و انقياد دشمنان وي نهاده شده اند . او در كتيبه اي مي نويسد : من شهري را با [ زحمت ] مردم كه به وسيله دستانم مطيعشان كرده بودم ساختم ؛ آشور ، نبو ، مردوك ، ايشان را به تسليم در برابر من و به گردن گرفتن يوغ من در پاي كوه موسري ، بالاي نينوا ، وا داشتند . و در كتيبه ديگري مي گويد : سارگون ، پادشاه جهان ، شهري ساخته است . آن را دور شروكين ناميده است . در داخل اين شهر ، كاخي بي مانند بر پا داشته است . علاوه بر مجموعه حياطها ، اتاق تاجگذاري ، اتاقهاي دولتي ، حرم ، آبريزگاهها و حمامها ، و اتقهاي نگهبانان كه كل كاخ را تشكيل مي دادند ، معبد اصلي و زيگورات نيز در اين ارگ وجود داشتند . زيگورات خرساباد احتمالا هفت طبقه داشته است ، كه چهار تاي آنها تا به امروز حفظ شده اند ؛ ارتفاع هر طبقه پنج و نيم متر است و هر يك رنگي متفاوت با ديگري دارد . براي دستيابي به اين زيگورات ، خر پشته حلزوني پيوسته اي دور تا دور ساختمان از كف پايين ترين طبقه تا نوك بالاترين طبقه ساخته شده بود . نماي كاخ از يك ديوار جسيم كنگره دار تشكبل شده بود ، و در دو طرف دروازه طاقدارش دو برج چهار گوش ديده مي شد . دور تادور طاق وروي برجها را با كتيبه هايي از كاشيهاي لعابدار با رنگهاي درخشان پوشانده بودند كه نتيجه كلي اش ساختماني مجلل وبا شكوه بود . به نظر مي رسد كه شكوه و درخشندگي گيج كننده نيز بخشي از اين نقشه پادشاه آشور براي متحير ساختن ميهمانان بوده است . از دروازه اصلي كاخ ، دو گاو بالدار غول پيكر با سر آدم پاسداري مي كردند . اين گاوهاي آدم سر را مي توان مشتق شده از پيكره هاي مشابه جانوران در بوغاز كوي حتيها پنداشت .در هر دو مورد از جانور براي دفع دشمن مرئي يا نامرئي و بخشيدن جلوه اي پرشكوه و برجسته به نماي كاخ استفاده شده است . اين پيكره ها تا اندازه اي همه جانبي و تا اندازه اي برجسته ساخته شده اند ، ودر آنها ديد تمام رخ در حال استراحت با ديد جانبي در حال حركت در هم مي آميزد و اين در آميختگي با افزوده شدن يك پاي پنجم ، به اوج تاثير گذاري مي رسد . غول آسايي پيكره ، كنده كاري برجسته و گيرا ، پيچ و تاب ظريف بالها و الگو بندي سطح پيكره با نمايش سنتي جزييات ، برروي هم ، شكوه و قدرتي شگفت انگيز پديد مي آورند كه امروزه نيز از ديدنش حالت ترس آميخته با احترام به آدمي دست مي دهد. ولي اين پيكره هاي با شكوه بيش از آنچه نگهبانان پادشاه به شمار آيند موجب تقويت مقام سلطنت او مي شوند . تاجهاي شاخدار خدا- شاهان اكد و نقابهاي درشت چشم وريشدار شناخته شده از زمان سومر به بعد در آنها جلب توجه مي كند ، بدنهاي شير و گاو گونه اشان حكايت از قدرت فوق انساني و درنده خويي پادشاه و بالهاي عقابي شان حكايت از سرعت عمل او در اجراي عدالت يا انتقام گيري دارند . محسنات پادشاه آشور با حروف درشت بر روي اين جانوران دو رگه نوشته شده است . هنر باستاني ، بارها بر ترس و ستايش دائمي انسان از جانوران بزرگ كه به عنوان استعاره هايي براي نماياندن نيروهاي طبيعت و خود خدايان مورد استفاده قرار مي گرفتند ، مهر تاييد زده است .
قيمت فايل فقط 3,400 تومان
برچسب ها : معماري بين النهرين 18 ص , معماري بين النهرين , تحقيق در مورد معماري بين النهرين 18 ص , بررسي معماري بين النهرين , تحقيق معماري بين النهرين , تحقيق و بررسي معماري بين النهرين , تحقيق و بررسي در مورد معماري بين النهرين , تحقيق در مورد معماري بين النهرين , دانلود تحقيق معماري بين النهرين , دانلود تحقيق در مورد معماري بين النهرين , معماري بين النهرين 18 ص
جمعه ۱۷ آذر ۹۶ | ۱۳:۱۶ ۲۷ بازديد
تا كنون نظري ثبت نشده است